Online talent manager

Wat zijn de eigenschappen van een goede manager?

Eigenschappen en competenties die je nodig hebt om effectief te managen. 

Is management een talent of kan iedereen manager worden? In dit artikel bespreken we welke eigenschappen iedere manager in elk geval moet bezitten en bespreken we enkele eigenschappen van specifieke managementposities. Weten hoe dit op jouw van toepassing kan zijn? Lees snel verder. 

De volgende vier eigenschappen heeft elke goede manager. Een goede manager is gedreven, doelgericht, neemt initiatief en is communicatief vaardig.

1.     Gedrevenheid

Een goede manager is gedreven en competitief. Hij/zij wil iets bereiken en is bereid zich daarvoor in te zetten. 
Iemand is gedreven als hij minimaal een bovengemiddelde score heeft op de rollen presteerder en strateeg. We zien ook dat managers bovengemiddelde scores hebben op de Loopbaanwaarden competitie en management.

2.     Doelgerichtheid

Een manager is doelgericht, hij weet wat bereikt moet worden en hoe dat het beste gerealiseerd kan worden.
Iemand is gedreven als hij minimaal een bovengemiddelde score heeft op de rollen presteerder en strateeg. We zien ook dat managers bovengemiddelde scores hebben op de Loopbaanwaarden competitie en management.

3.     Initiatief

Een goede manager wacht niet af maar is proactief met een duidelijk doel voor ogen.
Een initiatiefrijke manager scoort in ieder geval bovengemiddeld op de netwerker of de presteerder in het Octogram.  Daarnaast is initiatief goed in kaart te brengen met de Competentie Indicator.

4.     Communicatie

Goede communicatie is een belangrijke eis. Het werk van een manager bestaat voor een belangrijk deel uit communiceren. De manager moet zowel met de mensen op de werkvloer als met de leiding van de organisatie goed kunnen communiceren.
Vooral de netwerker (Octogram) heeft goede communicatieskills. Op de schaal extraversie (OP5) wil je het liefst een bovengemiddelde score zien. Met de competentie indicator kun je mondelinge communicatie goed in kaart brengen.

Hieronder gaan we wat dieper in op de eigenschappen die managers op de verschillende niveaus moeten bezitten.

Competenties van een teammanager

Een teammanager is een echte teamplayer waarbij eigenschappen als mensgericht, coördinerend vermogen en plannen en organiseren het sterkst aanwezig zijn.  Een goede teammanager weet welke rol ieder teamlid heeft om de bedrijfsdoelstellingen te behalen en zorgt er voor dat iedereen optimaal kan presteren. In het Octogramprofiel zien we doorgaans hoge scores op het mensgerichte (gele) en beheersmatige (blauwe) kwadrant.

Competenties van een operationeel manager

Een operationeel manager is het schaap met vijf poten in een organisatie. Hij is minder een teamplayer maar is erg resultaatgedreven. Hij moet goed kunnen delegeren en over een sterk realiserend vermogen beschikken. Een goede operationeel manager scoort hoog op de competenties besluitvaardigheid (Octogram- presteerder) en communiceren (Octogram rode en gele kwadrant).

Competenties van een topmanager

De eigenschap die een manager een topmanager maakt, is het vermogen om complexe zaken snel te doorzien en te vereenvoudigen. Deze managers kunnen veel tegelijk, ze sturen met gemak grote groepen mensen aan en hebben een sterk verbindend vermogen. Misschien wel de belangrijkste vaardigheid om te kunnen overleven in de jungle aan de top is het vermogen om mensen mee te krijgen met hun ideeën en visie  en als het nodig is het hele bedrijf een turn around te laten maken. Competenties van de topmanager: visie en helikopterview (Octogram het rode en groene kwadrant).

Hoe beoordeel je of iemand een goede manager is?

Bij Online Talent Manager werken we onder andere met het Octogram (gebaseerd op de concurrerende waardenmodel van Quinn) en de OP5 persoonlijkheid om managementeigenschappen in kaart te brengen. Ook de test Loopbaanwaarden geeft hiervoor waardevolle informatie. Daarnaast kunnen de specifieke competenties voor een manager met de Competentie Indicator in kaart worden gebracht.

Neem contact op met online talent manager

Wil jij deze eigenschappen voor een (potentiële) manager in kaart brengen?

Neem contact op met Bert Goos, manager OTM.

3. Bert